söndag, december 01, 2013

Jakt i dagarna två

Denna helgen åkte fru och barn till Göteborg för att hälsa på nya kusinen och gå på julmarknad på Liseberg. Själv stannade jag hemma för att "hjälpa till" med den nya älgtilldelningen i skötselområdet.
Samling 07:30 lördag morgon där stämningen var ovanligt uppsluppen. I vanlig ordning jagade vi tillsammans med grannlaget. Passen delades ut och snart var jakten igång. Tyvärr var det lite trögt i början och det tog en stund innan hundskallen ekade i skogen. Själv hade jag irrat till det i huvudet och trodde Väst var Syd.
Rapporterna i radion skvallrade om att älg gått över vägen. Vilken visste jag inte men antog det var den på grannsidan. Efter en stund knakade det till rejält två gånger och jag gjorde mig beredd. Såg då en hund på ca 100m som gick mot knaken och efter en och en halv minut small det två skott från grannsidan väldigt nära.
Efter att ha dividerat lite med övriga jaktkompisar misstänker jag att det var på väg över till vår mark när älgen korsade mina slag och sprang tillbaka där den stötte på patrull hos Robert.
Kvigan stöp efter bara ett fåtal meter och vi bröt jakten. Omförflyttning och korvgrillning hos grannlaget i deras nybyggda "grillstuga". Alltid kul när det skjuts och denna gången var det vi som slapp söla ner oss
Robert vid sin älg.

 Gillis fick äran att köra ut älgen till vägen. Med fyrhjuling går allt så mycket lättare.
Eftersom älgjakten var avblåst och de flesta åkt hem körde vi ett kort släpp på rådjur men utan resultat.

Idag var det smygjakt på morgonen för min del men trots 6 par strumpor och ett kungligt smygande som hade fått ninjorna att verka som klampande elefanter gick jag helt tom idag. Inte ett enda vilt skådades vilket förbryllade mig lite.
Jag bytte taktik och åkte och hämtade Pella hos Nicke och mötte upp Kalle med Stella i norra delarna av marken. Vi skulle upp till ojagade marker vilket alltid känns extra spännande.
När vi kommit in en bit i just den ojagade delen fick Stella upp ett rådjur som stack iväg. Ett rungade drev drog igång och efter en stund hakade även Pella på. Det gick rakt bort från och och efter en stund misstänkte jag att det skulle bukta tillbaka vid passet Två Snitslar. Jag tog det långa benet före det andra och småsprang tillbaka på skogsvägen. Kom upp till vändplanen och kollade pejlen. Såg att det precis vinklat av mot mig såg jag korsade planen och gick in 20 meter i skogen där det var glest och fint och väntade.
Pella kom rakt mot mig och jag tänkte att detta får jag rakt på mig. Ca 100 från mig vinklade det 90 grader och drog rätt söderut några kilometer. Hmmmm. Det rådjuret måste varit långt framför Pella och märkt av mig när jag tog pass. Synd. :(

Jag tog mig tillbaka till Kalle och vi gick vidare norrut. Efter bara ett par hundra meter stack Stella iväg kvickt till vänster. Vi stannade och kollade och då dyker det upp en liten pinntjur. Den kollar på oss och sen kollar den bakåt mot Stella. Jag drar då på mig kåporna och sätter på kameran.
Älgen beslutar att fortsätta och vinklar av rätt mot oss. Jag står orörlig kvar och hoppas få närbilder av den farligare sorten medan Kalle väljer att ta ett steg in bakom en gran. Dock ser älgen detta och gör 180 grader och springer vidare bort.
Alltid kul att få se vilt och nu var dagen räddad. Vi kunde avsluta dagen med ännu ett fint jaktminne med oss hem. :)
Avslutar med den filmsnutt som blev på älgen. Det är ca 20m till där den svänger runt.

lördag, november 16, 2013

Korv korv och åter korv

Då var det senaste vildsvinet inlämnat på Wiktor Olssons chark i Bräkne-Hoby för korvmakeri. 19kg kött blev det plus att vi lade till 6kg älgkött för att få lite mer viltsmak. De lade sen till bl.a. 5kg nötfärs för att binda upp lite och sen späck, kryddor osv.
Igår var allt klart och Nippe var uppe och hämtade. Hela 65kg blev det!!!



Idag var det rådjursjakt på schemat men då jag hade hockey med Elliott 08:00-09:00 så kunde jag inte ansluta förrän vid 10:00. Då Kalle gärna ville ha något skjutet för sin unghund Stella fick vi skjuta även ensamma hondjur men helst kid eller bock. Dock skulle Kalle ropa vid drev så vi visste att det var ett drevdjur vi sköt på. Turen hade kommit till såten i Traket och jag fick vassen. Denna dag blåste det en massa och det ven konstant i öronen. Det var kåpor på hela tiden som gällde. Dessutom hade jag ett pratglatt grannlag att lyssna på. :(
Ca 10 min efter släpp ropade Kalle att Stella väckte lite och jag hörde faktist ett par skall tränga igenom blåsten men långt bort. En stund därefter ropar Nippe: Pass opp Rinaldo.
Jag tror då att några stötta djur var på väg från honom mot mig. Kort därefter kommer en ensam get ut på åkern hos mig. Märkbart stött är hon orolig men står lite still och tar sen några skutt för att åter igen stå still.
Jag frågar snabbt över radion ifall djuret Nippe ropade för var drevdjuret och fick då ok tillbaka=skjutbart.
Vid det laget hade geten sprungit över åkern och ville över till grannmarken. Dock var det ett lågt stängsel mellan markerna så hon gick längs med en liten bit. Jag fick in henne i kikarsiktet och hade lätt kunnat avsluta där men då hon var så nära gränsen avstod jag skottet och hon hoppade strax över och fortsatte bort över åkrarna.
Kändes ändå bra att släppa ett vuxet hondjur. :)
Såten därefter bjöd på många viltkontakter. Både rådjur och räv siktades men inget som kom inom skjuthåll. Dock berikades vi med fina drev och vi fick höra Stella in action med bra tryck i pipan.

Jakten avslutades och vi samlades runt en eld och testade den nygjorda korven. Riktigt god!! Vi hade ju delat upp det på 35kg vanlig och 30kg chorizo och jag måste säga att chorizon föll mig lite mer i smaken.
Detta var en fullträff och blir absolut inte den sista gången "vi" gör korv av vildsvin.
Väl hemma var det paketering av mina 12kg. Mycket korv blev det!!

tisdag, november 12, 2013

Några ord om Vortex Diamondback 8x42

Inhandlade för några veckor sedan in en ny kikare. Har sedan många år hasat med mig en Bushnell kopia, inhandlad i Shanghai för några hundralappar. Den har varken varit klar i linserna eller hållit imman borta och såhär i efterhand vet jag faktiskt inte varför jag hade med mig den så ofta som den nu ändå var med.
Men novis på området så har jag inte haft mycket att jämföra med. Visst, jaktkompisarna är naturligtvis utrustade med både Zeiss och Swarovski men den prisbilden ligger rätt långt bortom min plånbok.
Jag har kollat in några kikare under det senaste halvåret men under Bosjöklosters Jakt&Fiske mässa kunde jag gå loss på riktigt mellan alla dess montrar med kikarna uppradade. Allt mellan 1500 kr upp till lite över de 20 000 kr hamnade i nävarna. Egentligen värsta tänkbara väder för kikartest då det var ljust och klart med mestadels sol. Med de förutsättningarna var ju de flesta kikarna väldigt bra. Dock fastnade jag för en och det var Kahles 8x42. Den var riktigt skön och passade mig. Superklar och skarp i bilden. Mässpriset på 7500 kr var också det riktigt trevligt.
Just mässpriserna var ett kapitel för sig. Jag märkte att alla de billigare kikarna såsom Focus, Nikon, etc låg på ungefär samma mässpris mellan de olika stånden och det verkade då vara bra men en snabb koll på prisjakt skvallrade om att de då fortfarande låg 500-1000kr över de billigaste på nätet. Dock var Kahles 1000 kr under den billigaste. Hade jag haft kapitalet den dagen hade nog Kahles kikaren legat här hemma nu.
Dock lämnade jag mässan utan kikare och jakten fortsatte. Efter ett tag fick jag av någon konstig anledning upp ögonen för Vortex och då modellen Diamondback. Ryktet sade att detta var ett bra märke och jag började söka efter information på nätet. På de forum jag hittade info var alla eniga om att denna modell var väldigt prisvärd och klådde en hel del andra lite dyrare modeller. Just Diamondback är Vortex billigaste modell och ligger runt 2600kr.
En annan koll jag brukar använda mig av är att kolla hur många begagnade som säljs på blocket. Många begagnade = folk är inte nöjda. Få begagnade = :) , ja ni förstår. Diamondbacken i 8x42 hade noll träffar på Blocket!! Då 8x42 är en av de vanligaste kombinationerna (förstoring/objektivdiameter) på kikare överhuvudtaget bör det funnits nån åtminstone. Sweet!
Diamondback 8x42
De tekniska specifikationerna föll mig i smaken. Jag hade under mässan märkt att ju bredare synfält, desto lugnare blev det i kikaren vid panorering och denna hade hela 139m på 1000m eller 8 graders synfält vilket var det bredaste jag hittat.
Just 8x42 hade jag bestämt mig för då det verkar vara en bra allround modell. Tillräckligt stor objektivöppning och hyfsat hög utgångspupill för att ge lite ljusare bild i gryning/skymning men ändå liten och smidig för att funka på pürschjakt.
En beställning lades och samtidigt valde jag en kikarsele till då jag tycker man får gamnacke av att sitta med en kikare runt halsen i tre timmar plus att den har en tendens att pendla och slå emot saker när man absolut inte vill.
Prylarna levererades (tusen tack Afaf!!!) och jag blev mer än nöjd med allt. Kikaren ligger bra i handen och känns stabil på alla sätt. Ingen plastig känsla utan gedigen.
Bilden i den är riktigt klar. Kanonkontrast!! Testade den på baksidan här hemma där det fanns lite ledljus från några gatlyktor en bit bort och där jag med blotta ögat inte såg mer än ett blurrigt mörker trädde alla detaljer fram när jag tog kikaren till hjälp.
Vid åteljakten häromdagen använde jag åter kikaren och även där fick jag stor hjälp. Visserligen har jag åtelbelysning men man ser ändå att sikten förbättras avsevärt med kikaren och könsbestämning av t.ex. vildsvin underlättas. Nu längtar jag till att få testa den i skogen på natten med endast svagt månljus. Då får jag verkligen se om det där sista också funkar bra.

måndag, november 04, 2013

En perfekt kväll



Blev igår eftermiddag sugen på att jaga lite. Nippe och Pata hade varit ute under förmiddagen på rådjursjakt men jag själv fick sova ut efter en trevlig gåsamiddag i goda vänners lag kvällen innan.
Kollade av prognosen och den lovade uppehåll och stadig SV på runt 4 m/s, vilket brukar innebära nästan vindstilla i skogen. Är det något som är trist är när det droppar konstant från träden så man hela tiden tror att svinen är på ingående så detta verkade ju lovande. Vi hade haft åtelkamerorna uppe ca en vecka men ingen hade kollat dem så vi visste bara att de troligtvis var där men ingen aning om när. Det fick bli lite ”old school” idag.
Drog ut en förfrågan till jaktlaget och Nippe var även han sugen trots några timmars jakt i benen.
19:59 svängde jag in på gården och plockade upp N. På vägen upp några km från åteln såg vi faktist två svin på vägen vilket vi inte gjort på många år och det var verkligen kul.
Även när vi smög ut till tornet hörde vi djur gå loss och springa iväg. Spännande.
Vi var nog på plats i kojan runt 20:25. Det blåste mer än jag förväntat mig och löv och smågrenar trillade hela tiden till marken. Vi satt och lyssnade men hade det kommit en ensam gris smygande hade vi aldrig hört den.
Plötsligt lyser himlen upp från vänster och jag tittar bort. Ser då ett stjärnfall som lös länge (1-2 sek) innan den brunnit upp och slocknat. Helt otroligt. Nästan som ett fyrverkeri utan knallen. Nippe såg samma sak så jag såg inte i syne. ;)
Tiden flyter på och rätt vad det är har vinden mojnat helt och det blir sådär härligt tyst i skogen. Det dröjer egentligen inte så länge innan vi hör knak rakt framifrån och sen lite prasslande följt av fler knak.
När vi förvissat oss om att det verkligen var vildsvin på väg och inte en serie grenar som trillade ner tog jag på mig kåporna. Hör hur de kommer närmare och närmare och blir helt säker på att de kommer för nära. Det låter som de går upp i slänten där vi sitter och kommer gå direkt mot tjärträdet mellan oss och foderautomaten. Där är det kolmörkt då åtelbelysningen inte når dit. Dilemma...men bara att avvakta.
Ser skuggorna komma ut vid automaten och nu var allt som det skulle. Upp med Bruno och kolla genom siktet. Två stora och tre väldigt små. Hmmm. Vi sitter och kollar och dividerar. En av de stora står helt stilla rakt under automaten och ser jättestor ut och de tre små kultingarna som precis förlorat sina ränder står tätt runt. Den andra stora går framför de andra lite fram och tillbaka.
Jag lägger ner bössan och tar upp handkikaren. Får en rätt bra silhuettbild efter en stund och tycker mig se en pensel men absolut inga spenar. Vi dividerar lite till och beslutar att köra på med den stora ensamma. Ner med kikaren och fram med Bruno igen. Kort därpå blir det fritt skottfält bakom och jag skickar 11,7g hälsning med avsändare Bruno.
Den sedvanliga kalabaliken kommer som ett brev på posten och vi hör gris till höger, vänster och rakt fram. Dock ser både jag och Nippe att ”vår” gris beger sig till vänster.
Vi avvaktar lite och hör hur suggan frustar in sina kultingar en bit bort. När det tystnat helt går vi ner och kollar skottplatsen. Mörka löv och blött är ingen bra kombo för eftersök. Tog en kort stund innan vi såg blodet som låg där grisen stått. Med lampa och näsan i marken började sen en sökning som var knepigare än vi trodde. Vi såg ljust lungblod blandat med mörkt blod. Ett tag hittade vi inget och sen dök det upp en droppe på ett löv. Grisen hade stuckit till vänster för att direkt vinkla bort från oss mot det håll den kom ifrån. Sen vikit av till vänster igen och sneddat ner mot ett dike/bäck som nu nästan var uttorkad. Det var liksom ingen rak flykt utan mer sicksackande. Till sist låg den där på sidan och vi kunde andas ut. 

Den hade inte gått mer än kanske 40m men det tog sin tid att hitta fram. Kulan hade gått in perfekt i bogen men ut lågt och lite bak så det hängde ut lite fettslamsor från bukhålan. Urtagningen visade att kulan gått genom båda lungorna, rispat hjärtat och touchat levern i framkant vilket förklarade det mörka blodet vi hittade. Dock var resten intakt så allt var bra.
Fram med selen och dra ut till vägen. Nu fick jag även tillfälle att bruka den transportgallerlåda/flak jag köpte i somras från tyska Gehetec, eller Wildträger som det heter på tyska. Riktigt smidigt att bara lasta upp och köra.
Urtagning visade en kanongris på 67 kg LV och det var en gylta och ej en galt som jag först trodde. Under buken hade den rätt långt hår som liksom tovat ihop sig till en tofs. Det var den jag trodde var penseln. Lurigt lurigt!!
Denna kommer till största delen att bli till korv men det blir en annan historia.
Förresten...
Vad tror ni jag önskade mig efter stjärnfallet?

onsdag, oktober 30, 2013

Fondkokning och pastejmakeri

Igår blev det ett race i köket som fortsatte i morse.
I söndags styckade vi älgkalvarna som sköts första veckan och både lever och ben togs omhand. Jag körde på samma recept som innan (som det bloggats om tidigare) och det hela gick smidigt. Sådär lagom kaos i köket när två recept skulle följas samtidigt och prylarna var utspridda överallt.
Frugan kom ibland med positiva tillrop från soffan: "Oj vad gott det doftar".
Som vanligt nöjer jag mig aldrig att följa receptet och kör alltid minst dubbel sats.
Leverpastejen blev snabbt klar och fonden fick sjuda över natten. I morse silade jag bort alla ben och grönsaker och nu står det hemma och reducerar.
Tror det blir kanon detta. :-)

söndag, oktober 20, 2013

Film från gårdagens jakt

Här har vi då filmsnutten från gårdagens jakt när jag skjuter älgkalven.
Kameran sätts igång när älgarna efter att ha kommit travande stannat upp bakom några granstammar 30 m från mig. Jag har editerat bort lite dötid efter skotten och på väg fram till kalven.  ;)